Duguláselhárítás az udvaron- egyszerűen

Az udvari lefolyó vezetékek karbantartása és időközönkénti tisztítása épp oly fontos, mint a lakásban található berendezési tárgyakra való odafigyelés. Fontossága talán még nagyobb odafigyelést igényel, lévén ezek a csatorna vezetékek a lakás vagy ház alapvezetékei és ezen keresztül távozik minden, amit egy ház felhasznál.

Udvari csatorna kialakítása

Amikor  ezeket a lefolyó vezetékeket kialakítjuk, célszerű a későbbiekben előforduló dugulásokra is gondolva, a hely adottságait figyelembe véve  tisztítónyílásokat ill. aknákat kialakítani. Ha az udvar nagysága megengedi akkor 10-15 méterenként nem árt, ha van ilyen. A távolság pedig azért ajánlott, mert így a gépek hatósugara erőteljesebb és hatékonyabb. Ha nagyon messze van egymástól két tisztítónyílás a gép ereje megoszlik, elvész és nem tudja hatékonyan  elvégezni a munkát. Ezek a csatorna szemek, vagy aknák azért is Fontosak, mert ha dugulás keletkezik, innen elérhetővé válik a lefolyóvezeték és géppel könnyedén tisztíthatóvá vállnak.  Erősen javasolt olyan helyekre beépíteni ezeket a tisztítónyilásokat, ahol a lefolyó vezeték irányt vált, úgynevezett forduló aknák ezek. Régi vezetékeknél alkalmaztak aknákat, manapság inkább csak tisztító nyílásokat használnak. A tisztítónyílás,  egy beépített ágba felfelé irányúló cső a végén lekupakolva, hogy a föld, levél vagy bármi más ne kerülhessen bele. Természetesen a vezeték lejtése is fontos tényező, amire kiépítéskor fokozottan oda kell figyelni.

Udvari lefolyó dugulásának fajtái

Talán a leggyakrabban előforduló dugulás az magából a házból kikerülő szennyeződés. Első helyen a törlőkendőket, intimbetéteket, tamponokat említeném meg. Sajnos a Wc-be dobják ahelyett , hogy rendszeresítenének egy zárt szemetest, ahová ezeket ki lehet dobni és a végén a kukába helyezni. Itt jegyezném meg, hogy ezek a termékek NEM A WC-BE VALÓK!!. Ahol kisgyermek van előfordulhat, hogy apróbb játékok is belekerülnek a csatornába, a szülők legnagyobb örömére. Még megemlíteném a véletlen faktort, amikor pl. egy felmosás vagy takarítás után az elhasznált szennyvizet kiöntve a portörlő vagy felmosó rongyok is lecsúsznak véletlen. Elég gyakran megesik a Wc-illatósító műanyag tartója által okozott dugulás is. Ezeket a dugulásokat kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Udvaron az aknákat célszerű időközönként felnyítni és belenézni mert könnyen föld apróbb kövek, levelek, gallyak kerülhetnek bele, ami bizony nem tesz jót a lefolyó üzembiztos működésének. Néha nézzünk bele és ha kell, távolítsuk el a belekerült idegen tárgyakat, esettlegesen slaggal mossuk át! Higgyék el sokat segít! Ami még dugulást okozhat az a gyökérbenövés. Leginkább a régebbi lefolyóvezetékeknél fordul elő, ahol még eternit csövek vannak lent a földben. Az eternit cső alapjában egy porózus anyag, ha régen van lent a földben, akkor meg már át is ázhatott, ami annyit jelent, hogy puhábbá válhat az anyag és a föld nyomása a nagy forgalom hatására össze omolhat. ilyenkor nincs más hátra cserélni kell a vezetéket. A vékony repedéseken, az elavult csatlakozások mentén a gyökér nagyon könnyen be tud nőni a csatornába és mivel nagyszerűen érzi magát, hiszen megvan minden, ami a növekedéséhez kell (víz,pára,tápanyag), nagyon gyorsan növekszik és képes arra, hogy légmentesen lezárja a csatornát. Műanyag vezetékeknél, leginkább a csatlakozásoknál kihagyott gumi tömítés miatt tud benőni a gyökér. A duguláselhárító gép, ha át is verekszi magát a gyökér benővésen teljesen kiirtani megszüntetni nem tudja és a fent említett okok miatt, újra el fog dugulni a csatorna. A rendszeres karbantartás és odafigyelés hosszútávon megelőzheti a dugulás kialakulását.

Udvari lefolyóvezetékek kiépítése- összefoglalva

Tehát, az udvaron kiépítendő csatornahálózat kiépítésekor ügyeljünk a megfelelő lejtésre, a kellő távolságonként beépített tisztítónyilásokra, forduló aknákra,  a megfelelő méretű lefolyóvezeték használatára, ami min. 110-es, de javasolt inkább a 125-ös átmérőjű vezeték használata. Igen fontos  a rendszeres karbantartás! A tisztítónyilásokat ne takarjuk el semmivel, legyenek hozzáférhetőek, hiszen az a lényege, hogy megkönnyítse a dolgunkat, ha dugulás alakul ki. Ha ezeket a tanácsokat megfogadják, nagy esélyünk van rá, hogy hosszútávon nem lesz gondunk a lefolyóval.

Elérhetőségem:

https://dugulas-haritas.hu

További cikkeim:

Duguláselhárítás érthetően

Duguláselhárítás házilag egyszerűen

Duguláselhárítás vidéken egyszerűen

Forrás: dugulas-haritas.hu, 2020-11-11 07:29